picture2-26009
picture-26008
picture1-26006
picture-26003
picture-26002

Lokale ambacht- en streekproducten

Onze filosofie is ‘wat van dichtbij komt is lekkerder’. Dat kunnen wij met een gerust hart beweren. De beste boerenkaas van Nederland komt uit ‘onze polders' uit de regio. Voor ons is het dus vanzelfsprekend dat wij de meeste boerenkaasmakers persoonlijk kennen. We komen regelmatig op hun boerderijen en kunnen u het echte verhaal achter de kaas vertellen… Kaas met een verhaal smaakt nóg lekkerder! Maar er wordt niet alleen kaas gemaakt rondom Kaag en Braassem. Ook andere producten vinden hun wieg terug in onze regio; zoals de speciaalbieren van lokale brouwerijen, tulpenbolletjes op zuur, biologisch boerderij-ijs en echte Veense honing.

Kaas keuren bij de boer

De kaaswereld is gevestigd in gemeente Kaag en Braassem, daar waar de beste boerenkaasmakers vandaan komen. Eigenaar Richard van Klink is geboren en getogen in Roelofarendsveen. Samen met zijn team draait hij als onafhankelijke ondernemer de winkel. In drukke tijden werkt de hele familie mee. Zo ging dat vroeger ook op de chrysanten- en tulpenkwekerij van zijn vader. Als oudste zoon zou hij de kwekerij overnemen, maar de tijden veranderden. Na 20 jaar ervaring bij een kaasgroothandel trok hij in 2007 de stoute schoenen aan en maakte hij naam met de Kaaswereld op het Noordplein. Mede door zijn agrarische achtergrond is er veel contact tussen Richard en de boeren. De lijnen zijn kort en Richard haalt de boerenkaas zo veel mogelijk uit deze regio. Op deze manier weet hij wat er speelt bij de boer en welke kwaliteit er in huis komt. De meeste kaas van de boerenkaasmakers uit Kaag en Braassem vallen regelmatig in de prijzen bij de boerenkaaskeuringen. Het team van De Kaaswereld is daarom heel trots op de boeren en draagt dat breed uit!

Boerenkaasmakers samen

In 2019 is De Kaaswereld mede initiatiefnemer geweest bij de oprichting van ‘Rondom Kaas en Braassem’.
20 boerenkaasmakers uit de regio hebben de handen ineengeslagen om deze prachtige regio op de kaart te zetten.In de polders rond het Braassemermeer en Kagerplassen wordt al generaties lang kaas gemaakt en kent men een lange geschiedenis. Het gebied is van nature heel waterrijk. De boerderijen waren in vroegere tijden moeilijk bereikbaar en al het transport via het water. Voor ‘onze’ boeren was het een tijdrovende klus om de melk iedere dag vers bij de consument te krijgen. Om deze reden werd de melk verkaasd op de boerderij. Ongeveer twee keer per maand werd de kaas op de markt in leiden verhandeld.

Vandaag de dag zorgen onze boeren er nog steeds voor dat wij kunnen genieten van heerlijke ambachtelijke kaas. Maar ook dat wij op een mooie zomerdag langs de weilanden kunnen wandelen, varen of fietsen en kunnen genieten van ons prachtige polderlandschap.
BOER en KAAS fietsroute

Beste boerenkaasspecialist

De Kaaswereld is in april 2018 uitgeroepen tot Beste Boerenkaas Specialist van Nederland. Deze titel hebben wij twee jaar lang met trots mogen dragen.


Na de verbouwing van de onze winkel in juni 2021 zijn we ons nog meer gaan specialiseren in boeren- en boerderijkazen. Dit jaar (2023) zijn we wederom doorgedrongen tot de beslissende finale van de landelijke competitie 'Nederlands Beste Foodspecialist Kaas van de Boer'.


De wedstrijd vindt om de twee jaar plaats en wordt georganiseerd door het Vakcentrum voor zelfstandige Retail ondernemers. Kijk op nationale-competities voor meer informatie.


We zijn heel erg trots op deze nominatie. Maar ook zonder deze competitie moet de Kaaswereld superscherp zijn op aanbod, kwaliteit en prijs. In deze regio zijn de consumenten 'verwend' wat het aanbod van boerenkaas betreft. We wonen tenslotte tussen de beste boerenkaasmakers van Nederland! Daarom ligt onze lat een stuk hoger dan die van winkels uit de stad.