© Deze website is gemaakt door TAALIS / is taal en vormgeving op maat
Erik Rotteveel uit Rijpwetering Erik Rotteveel uit Rijpwetering maakt kaas met kruimel zuivel. De gestremde melk wordt eerst verkruimeld voordat deze in het kaasvat belandt. Hierdoor ontstaan er, in plaats van grote ogen, kleine gaatjes in de kaas. Erik gebruikt nog houten vaten en kaasdoeken. De doekvouwen vind je op de kaas terug. Marije v/d Poel uit Rijpwetering Hoeve Waterrijk is gelegen op een eiland in de Kagerplassen. Hier wordt al generaties lang kaas gemaakt door de familie van der Poel. Er wordt acht maanden lang zes dagen per week kaas gemaakt van de melk van alle 140 koeien. De kazen wegen minimaal 20 kilo en worden gemaakt met behulp van houten vaten en linnen doeken. Deze combinatie maakt het mogelijk om kazen te maken die lang kunnen rijpen. Jos v/d Geest uit Oud Ade Jos en Annelies van der Geest uit Oud Ade maken Boerderijkazen van minstens 60 kilo per stuk. Dat is best heel zwaar werk, maar ook een bijzonder mooi ambacht. Zo’n grote kaas moet natuurlijk veel langer rijpen voordat hij op smaak is dan een kleiner kaasje. Toch blijft de kaas smeuïg. Tijdens het rijpen verliezen de kazen vocht, Maar door zijn omvang blijft de ‘jumbo’ een ‘mesklever’. Ellen Heemskerk uit Oud Ade Al generaties lang wordt op de boerderij ‘de Morgenstond’ de enige echte Boeren-Leidse kaas met Sleutels gemaakt, een door de EEG erkend streekprodukt. De boeren-leidse heeft een krachtige, rijke smaak door toevoeging van komijnzaad. De helft van de room wordt van de melk afgehaald, daarom is de boeren-leidse minder vet. Van de overgebleven room maakt kaasmaakster Ellen speciaal voor ons heerlijk verse boeren-roomboter. REGIO STOLWIJK Cock Verweij uit Polsbroek Op de boerderij van de familie Verweij wordt sinds 1975 boerenkaas gemaakt. Cock, zijn vrouw Wilma en broer Pieter zijn inmiddels de 2de generatie die volgens recept van vader Verweij kaas maken. Specialiteit van de familie is jonge boerenkaas van 16 kilo. Er wordt in Polsbroek op een doordeweekse dag minimaal 600kilo jonge kaas gemaakt. De smeuïge smaak en de zachte structuur maakt de jonge kaas van Verweij zo speciaal. Adrie van Eijk uit Vlist Kaasboerderij Vlist staat in het Groene Hart langs het riviertje de Vlist. De kaas wordt bereid van melk van eigen koeien die in de zomermaanden dagelijks buiten lopen. In Vlist wordt er 5 dagen in de week kaas geproduceerd op ambachtelijke wijze zonder toevoegingen aan de melk en puur van smaak. Voor de 20 kilo kazen worden nog de traditionele houten vaten gebruikt. Familie Oskam uit Berkenwoude Berkenwoude is ligt in de Krimpenerwaard, in de regio Stolwijk. Een ‘Stolwijker’ is een Goudse kaas die van oudsher in de regio van Gouda op boerderijen wordt gemaakt in de buurt van Stolwijk. De Stolwijker kaas heeft een krachtige, fijne karakteristieke smaak die per seizoen en per boerderij kan verschillen door de invloed van het voer, de grondsoort en de receptuur. Familie Schep uit Bergambacht Kaasboerderij Schep ligt in de Krimpenerwaard,  midden in het veenweidegebied van het Groene Hart. Al meer dan 45 jaar wordt er kaas gemaakt op de boerderij van de familie Schep. Daar zijn de ouders van Jaap Schep mee begonnen en omdat Jaap altijd al boer wilde worden heeft hij het bedrijf overgenomen. De ruim 400 melkkoeien hebben een enorm grote en moderne ligboxenstal tot hun beschikking, maar de helft van het jaar staan de koeien van Schep lekker buiten. Familie Overbeek uit Benschop Boer Sjors en zijn broer hebben het kaasmaken geleerd van hun vader. Op hun eigen kaasboerderij houden zij 140 melkkoeien. Die hebben een goed leven in het veenweidegebied van Benschop. In de zomer wordt er veel groen gras gegeten, wat de structuur van de kaas ten goede komt. Om ook in de winter dezelfde kwaliteit kaas te kunnen maken krijgen de koeien speciaal wintervoer. Zo levert de familie Overbeek het hele jaar door lekker zachte boerenkaas. Familie Verweij uit IJsselstein Deze overjarige ‘Stolwijker’ wordt gemaakt op het melkveehoudersbedrijf van de familie Verweij in IJsselstein. De 60 koeien lopen zoveel mogelijk buiten. Vader Wim is de kaasmaker, zijn specialiteit is oplegkaas; een kaas die geschikt is om oud te worden en die gemaakt is op betrouwbaarheid. BIOLOGISCH fam van Houwelingen uit Kinderdijk Deze biologisch en vegetarische kaas wordt gemaakt tussen de beroemde molens in het Zuid-Hollandse plaatsje Kinderdijk. Op de biologische boerderij van boer Van Houwelingen lopen de koeien zoveel mogelijk in de wei, worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en worden er geen kleur- of  smaakstoffen aan de kaas toegevoegd. REGIO FLEVOPOLDER Piet Blokland uit Biddinghuizen Ook in de Flevopolder kunnen ze kaas maken. Het melkveebedrijf van Joke en Piet van Blokland staat in Biddinghuizen, waar de familie met succes de kaas maakt. De boerenkaas is een echte winnaar. De kaas wordt beschreven als smedig, boterachtig en romig. Mooi van smaak en goed in balans met een rauwmelkse tinteling op de tong. REGIO ZUID-HOLLAND Familie Mulder uit Melissant (Goeree Overflakkee) Op Goeree-Overflakkee ligt het familiebedrijf Mulder. Vader Sjaak, moeder Tonnie en zoon Stefan runnen het bedrijf. Het familierecept en de liefde voor het vak is van vader op zoon doorgegeven. In de Zeeuwse natuur staat de zee centraal. De koeien grazen in weilanden omgeven door zee, waardoor een vollere zilte smaak ontstaat. Door jarenlange ervaring en traditionele rijping zijn deze kazen van echte top kwaliteit!

‘Onze’ Boeren uit Kaag & Braassem

‘Stap op de fiets en maak een rondje door onze prachtige polders. Langs de route liggen de boerderijen van de beste kaasmakers van Nederland.’

De boeren van ‘buiten’…

Noordplein 9 - 2371 DA Roelofarendsveen - 0713316760 info@dekaaswereld.nl Geopend: ma 11.00  - 18.00 uur di t/m do 09.00 - 18.00 uur vrij 08.30 -  20.00 uur za 08.00 - 16.00 uur Volg ons op Facebook
© Deze website is gemaakt door TAALIS / is taal en vormgeving op maat
Erik Rotteveel uit Rijpwetering Erik Rotteveel uit Rijpwetering maakt kaas met kruimel zuivel. De gestremde melk wordt eerst verkruimeld voordat deze in het kaasvat belandt. Hierdoor ontstaan er, in plaats van grote ogen, kleine gaatjes in de kaas. Erik gebruikt nog houten vaten en kaasdoeken. De doekvouwen vind je op de kaas terug. Marije v/d Poel uit Rijpwetering Hoeve Waterrijk is gelegen op een eiland in de Kagerplassen. Hier wordt al generaties lang kaas gemaakt door de familie van der Poel. Er wordt acht maanden lang zes dagen per week kaas gemaakt van de melk van alle 140 koeien. De kazen wegen minimaal 20 kilo en worden gemaakt met behulp van houten vaten en linnen doeken. Deze combinatie maakt het mogelijk om kazen te maken die lang kunnen rijpen. Jos v/d Geest uit Oud Ade Jos en Annelies van der Geest uit Oud Ade maken Boerderijkazen van minstens 60 kilo per stuk. Dat is best heel zwaar werk, maar ook een bijzonder mooi ambacht. Zo’n grote kaas moet natuurlijk veel langer rijpen voordat hij op smaak is dan een kleiner kaasje. Toch blijft de kaas smeuïg. Tijdens het rijpen verliezen de kazen vocht, Maar door zijn omvang blijft de ‘jumbo’ een ‘mesklever’. Ellen Heemskerk uit Oud Ade Al generaties lang wordt op de boerderij ‘de Morgenstond’ de enige echte Boeren-Leidse kaas met Sleutels gemaakt, een door de EEG erkend streekprodukt. De boeren-leidse heeft een krachtige, rijke smaak door toevoeging van komijnzaad. De helft van de room wordt van de melk afgehaald, daarom is de boeren-leidse minder vet. Van de overgebleven room maakt kaasmaakster Ellen speciaal voor ons heerlijk verse boeren-roomboter. REGIO STOLWIJK Cock Verweij uit Polsbroek Op de boerderij van de familie Verweij wordt sinds 1975 boerenkaas gemaakt. Cock, zijn vrouw Wilma en broer Pieter zijn inmiddels de 2de generatie die volgens recept van vader Verweij kaas maken. Specialiteit van de familie is jonge boerenkaas van 16 kilo. Er wordt in Polsbroek op een doordeweekse dag minimaal 600kilo jonge kaas gemaakt. De smeuïge smaak en de zachte structuur maakt de jonge kaas van Verweij zo speciaal. Adrie van Eijk uit Vlist Kaasboerderij Vlist staat in het Groene Hart langs het riviertje de Vlist. De kaas wordt bereid van melk van eigen koeien die in de zomermaanden dagelijks buiten lopen. In Vlist wordt er 5 dagen in de week kaas geproduceerd op ambachtelijke wijze zonder toevoegingen aan de melk en puur van smaak. Voor de 20 kilo kazen worden nog de traditionele houten vaten gebruikt. Familie Oskam uit Berkenwoude Berkenwoude is ligt in de Krimpenerwaard, in de regio Stolwijk. Een ‘Stolwijker’ is een Goudse kaas die van oudsher in de regio van Gouda op boerderijen wordt gemaakt in de buurt van Stolwijk. De Stolwijker kaas heeft een krachtige, fijne karakteristieke smaak die per seizoen en per boerderij kan verschillen door de invloed van het voer, de grondsoort en de receptuur. Familie Schep uit Bergambacht Kaasboerderij Schep ligt in de Krimpenerwaard,  midden in het veenweidegebied van het Groene Hart. Al meer dan 45 jaar wordt er kaas gemaakt op de boerderij van de familie Schep. Daar zijn de ouders van Jaap Schep mee begonnen en omdat Jaap altijd al boer wilde worden heeft hij het bedrijf overgenomen. De ruim 400 melkkoeien hebben een enorm grote en moderne ligboxenstal tot hun beschikking, maar de helft van het jaar staan de koeien van Schep lekker buiten. Familie Overbeek uit Benschop Boer Sjors en zijn broer hebben het kaasmaken geleerd van hun vader. Op hun eigen kaasboerderij houden zij 140 melkkoeien. Die hebben een goed leven in het veenweidegebied van Benschop. In de zomer wordt er veel groen gras gegeten, wat de structuur van de kaas ten goede komt. Om ook in de winter dezelfde kwaliteit kaas te kunnen maken krijgen de koeien speciaal wintervoer. Zo levert de familie Overbeek het hele jaar door lekker zachte boerenkaas. Familie Verweij uit IJsselstein Deze overjarige ‘Stolwijker’ wordt gemaakt op het melkveehoudersbedrijf van de familie Verweij in IJsselstein. De 60 koeien lopen zoveel mogelijk buiten. Vader Wim is de kaasmaker, zijn specialiteit is oplegkaas; een kaas die geschikt is om oud te worden en die gemaakt is op betrouwbaarheid. BIOLOGISCH fam van Houwelingen uit Kinderdijk Deze biologisch en vegetarische kaas wordt gemaakt tussen de beroemde molens in het Zuid-Hollandse plaatsje Kinderdijk. Op de biologische boerderij van boer Van Houwelingen lopen de koeien zoveel mogelijk in de wei, worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en worden er geen kleur- of  smaakstoffen aan de kaas toegevoegd. REGIO FLEVOPOLDER Piet Blokland uit Biddinghuizen Ook in de Flevopolder kunnen ze kaas maken. Het melkveebedrijf van Joke en Piet van Blokland staat in Biddinghuizen, waar de familie met succes de kaas maakt. De boerenkaas is een echte winnaar. De kaas wordt beschreven als smedig, boterachtig en romig. Mooi van smaak en goed in balans met een rauwmelkse tinteling op de tong. REGIO ZUID-HOLLAND Familie Mulder uit Melissant (Goeree Overflakkee) Op Goeree-Overflakkee ligt het familiebedrijf Mulder. Vader Sjaak, moeder Tonnie en zoon Stefan runnen het bedrijf. Het familierecept en de liefde voor het vak is van vader op zoon doorgegeven. In de Zeeuwse natuur staat de zee centraal. De koeien grazen in weilanden omgeven door zee, waardoor een vollere zilte smaak ontstaat. Door jarenlange ervaring en traditionele rijping zijn deze kazen van echte top kwaliteit!

‘Onze’ Boeren uit Kaag & Braassem